Barchem voor Oekraïne

 

lijn

 VERZAMELDE SUGGESTIES…..

lijn

                  

Verslag bijeenkomst Barchkerk 28-3-2022

De tekst op de aankondiging luidde “Ik wil helpen, wat kan ik doen”. 

Zo’n 75 personen waren naar de Barchkerk gekomen om antwoord te krijgen op deze vraag.

Nadat voorzitter Gert Tessemaker van Vereniging Contact en Wethouder Bosch de avond openden  werd de aftrap gedaan door Majella Schreurs, beleidsmedewerker van de Gemeente Lochem en samen met een collega aanspreekpunt voor de opvang van Oekraïners (en andere vluchtelingen).

Op dit moment zit de noodopvang bij hotel De Scheperskamp in Lochem vol. Deze locatie is beschikbaar tot 15 juni 2022. Er wordt volop gewerkt aan opvangadressen elders, waarbij het een absolute pré is dat de vluchtelingen een eigen onderkomen krijgen en niet volledig worden opgenomen in een gezin. Daarbij wordt ook gedacht aan een zomerhuisje, B&B, stacaravan en dergelijke; plekken waar men -als het nodig blijkt- een jaar kan blijven wonen.  Voor wie vluchtelingen opvangt is het belangrijk om mensen om zich heen te verzamelen waar een beroep op kan worden gedaan (bijvoorbeeld bij vakantie).

Het vinden van geschikte adressen loopt grotendeels via takecarebnb. Bij deze landelijke organisatie hebben zich 30.000 gastgezinnen aangemeld. Deze worden allemaal telefonisch benaderd. Voorzichtigheid en zorgvuldigheid zijn in dit proces ontzettend belangrijk.

Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over het vervolgproces waar goed over na moet worden gedacht. Medische zorg en aansprakelijkheidsverzekering zijn al geregeld. Er komt een leefgeld-regeling voor de vluchtelingen, maar nog niet bekend is hoe de bedragen zullen worden uitgekeerd. Er zijn gesprekken gaande met scholen en kinderopvang.

De gemeente Lochem heeft medewerkers vrijgemaakt om de opvang van vluchtelingen in goede banen te leiden, maar ook wordt er een beroep gedaan op de kernen. Gevraagd wordt een kerngroep op te richten die voor diverse onderwerpen contactpersoon kan zijn tussen gemeente, locaties, bewoners en Oekraïners. Deze groep kan onder andere vraag en aanbod bij elkaar brengen, niet alleen van spullen maar ook van bezigheden en voorts ervaringen delen.

***

Na de presentatie van mevrouw Schreurs werden de aanwezigen door gespreksleider Herold Hissink aan het werk gezet om met suggesties te komen over de manier waarop we Oekraïners wegwijs kunnen maken in onze omgeving vanuit de gedachte “wat zou ik zelf graag willen als ik halsoverkop mijn huis moest verlaten naar een heel vreemd land”.

Waarschijnlijk zou u het fijn vinden dat mensen zeggen: hallo, welkom .

Via “google translate” komt u dan uit op:  Привіт, Прошу  (spreek uit als: privite, prosu)

Tijdens de tweede sessie werd de vraag gesteld: welke activiteiten kunnen we als gemeenschap (of privé-persoon) aanbieden.

Al deze gegevens worden de komende week gerubriceerd en daarna gepubliceerd op de website van vereniging Contact (www.contact-barchem.nl).

Een kleine greep uit de voorstellen:

Meedoen aan verenigingsactiviteiten, wandelen, fietsen (één op één of in groepsverband), buurt-maken, Oekraïnse filmavond, zwemmen, bij elkaar brengen van Oekraïners (evt regionaal), samen koken-samen eten, gebruiken en gewoonten uitwisselen, Barchhulp en dorpscoördinator inschakelen…….

Tot slot kon iedereen zijn/haar eigen bijdrage voor spullen en activiteiten noteren met daarbij een e-mailadres en telefoonnummer. Uiteraard worden deze gegevens niet gepubliceerd maar overgedragen aan de kerngroep.

Uit de aanwezigen hebben zich al drie mensen gemeld voor de kerngroep. Een mooie en belangrijke uitdaging. Is dit ook iets voor u? Meldt u zich gerust aan.

Als bekend is wanneer, waar en wie er naar Barchem komen, weten we ook of de locatie-eigenaren spullen nodig hebben en op welke manier we verder kunnen helpen. De kerngroep zal dan van zich laten horen.

Voorlopig wordt het e-mailadres: barchem.voor.oekraine@gmail.com gebruikt voor uw aanmelding,  verdere suggesties en vragen.

Al u een vraag heeft aan de Gemeente, dan kunt u die stellen via: oekraine@lochem.nl

Via de website van de gemeente Lochem kunt u de laatste ontwikkelingen volgen en vindt u veel antwoorden op uw vragen.

Laten we hopen dat de oorlog snel ten einde komt en dat er daarna voortvarend gewerkt kan worden aan de wederopbouw. Tot die tijd kunnen we er samen voor zorgen dat de Oekraïners een veilige plek hebben in ons dorp.

У Бархемі можливо все

(In Barchem kan alles)

Deze startbijeenkomst was een initiatief van Vereniging Contact Barchem, de Barchkerk, Comité 4 mei en Herold Hissink.  De kerngroep zal de kar verder trekken. Wilt u helpen, op welke manier dan ook: laat het weten via: barchem.voor.oekraine@gmail.com