Verslag eerdere activiteiten

lijn

Verslag Koningsdag 27 april 2024.

lijn
Natuurwerkdag 4 november 2023

Samen met 12.199 andere Nederlanders deden 4 Barchemers én wethouder
Marja Eggink mee aan de landelijke Natuurwerkdag. De bloembakken in het
centrum van Barchem zijn gevuld met winterviolen en er is een begin
gemaakt met het winterklaar maken van het centrumperk. Die klus is nog
niet helemaal geklaard en komende donderdag vanaf 9:30 uur gaan we daar
mee verder, ook het perk rondom de jeu-de-boulesbaan moet nog worden
gedaan. Mocht het donderdag niet gereed zijn, dan gaan we zaterdag 11
november 10:00 uur verder. Iedereen is welkom om daarmee te helpen.

lijn

BARCHEMS FEEST  2022

Tim van Wessel en Willy Marsman nieuw koningspaar Barchem.
Kevin Oldenburg gaat voor een jaar door het leven als jeugdprins van Barchem.

Nadat de straten in aanloop van het Barchems Feest al fleurig en kleurig door de buurtbewoners waren versierd werd de editie 2022 van het Barchems Feest donderdagavond 25 augustus geopend met een Seniorenmiddag in dorpshuis ‘t Onderschoer met medewerking van het Brook Duo uit Markelo. Ruim honderd senioren genoten van het muzikale programma van Gert-Jan Oplaat en Anita Bolink. Donderdagavond vond in ‘t Onderschoer op initiatief van Vereniging Contact Barchem in samenwerking met Venderbosch Evenementen uit Borculo voor ruim tachtig Barchemers er een spelshow plaats. Vanaf vrijdag was de sfeervolle kermis op het Dorpsplein geopend met diverse attracties zoals botsauto’s, een draaimolen, een schiettent, de Kop van jut en een snoep-, snack- en viskraam. Vrijdagavond trad de vrouwenband Steam Sister met een spetterende show op voor een uitverkochte sportzaal van ‘t Onderschoer. Zaterdagmorgen was het om half twaalf tijd voor de traditionele optocht waaraan negen wagenbouwgroepen, twee loopgroepen en twee muziekgroepen deelnamen. Bij een dorpsfeest zoals in Barchem mag een optocht zeker niet ontbreken. En dat deed het zaterdag ook niet. Maar dat is anno 2022 niet meer een vanzelfsprekendheid. Zie de kermissen en de Septemberfeesten in de regio zoals die in Hengelo (G), Borculo en Ruurlo. Die moest het vorige maand (Hengelo G) en moeten het in de komende weken (Borculo en Ruurlo) voor het eerste in hun lange traditie zonder een allegorische optocht doen. En dat is toch een flinke aderlating. De gemeenschap Barchem mag dan ook trots zijn dat het publiek zaterdag weer van een prachtige fleurige en kleurige optocht mocht genieten. In de categorie wagen kreeg de wagenbouwgroep Zuydtzicht met het thema ‘Zuydtzicht vliegt terug in de tijd’ de hoogste puntenscore van de jury, Ook de publieksprijs werd gewonnen door Zuydtzicht. Tweede werd de groep Reurlseweg met de themawagen Troonopvolgers en derde Zwiepsebroek met Checkpoint. Bij de loopgroepen ging de hoogste puntenscore van de juryleden naar de groep ‘LadderSzat’.

Hoge opkomst

Het was duidelijk dat iedereen het Barchems Feest de afgelopen twee jaar heeft gemist want de opkomst bij het vogelschieten was zaterdagmiddag hoger dan in eerdere jaren. Met in totaal 304 deelnemers (172 mannen, 82 vrouwen, 26 kinderen en 24 (klepel) schutters werden de schietwedstrijden druk bezocht. Alle deelnemers gingen fanatiek van start. Bij de vrouwen gingen de kop en de eerste vleugel er al rap af. De mannen begonnen aan een inhaalrace en nog voor het einde van de eerste schotronde was ook de staart naar beneden gekomen. De vrouwen besloten de joker in te zetten en na het afschieten van de tweede vleugel gingen ze meteen vol in de aanval op de romp. Die was echter nog niet zo snel geschoten. In de derde ronde was Dinand Pardijs dicht bij de overwinning. De romp schoot half van de stang en bungelde op het laatste stukje hout. Vervolgens beten ruim twintig schutters zich stuk op dat laatste schot dat uiteindelijk uit de loop van Tim van Wessel kwam. Enkele schoten daarvoor had Willy Marsman zich al verzekerd van de koninginnentitel door de romp dwars doormidden te schieten. De gelukkige winnaars werden gehuldigd op het podium waarna ze een aubade kregen van de band Free Willy. Dat vormde tevens het startschot voor een spetterend optreden en avondfeest.

Uitslagen:

Vogelschieten mannen: 172 deelnemers: Romp: Koning Tim van Wessel (459 schoten): Kop: Willem Wesselink; Rechtervleugel: Mike ter Haar; Linkervleugel: Teun Sprukkelhorst; Staart: Marc Nijkamp: Vogelschieten vrouwen: 82 deelnemers: Romp: Koningin: Willy Marsman (398 schoten); Kop: Alice Vosman – Nijenhuis; Rechtervleugel: Lenie Nieuwenhave; Linkervleugel: Yvonne Dinkelman; Staart: Willy Marsman: Vogelschieten jeugd: 26 deelnemers: Romp: Jeugdprins Kevin Oldenburg; Kop: Hessel Pongers; Rechtervleugel: Jesse Meerbeek; Linkervleugel: Berend van Wijk; Staart: Stak Warnshuis. Winnaar klepelschieten: Jan Schoolen.

Optocht:

Wagens  1 tot en met 9 met punenscore.

 1. Zuydzicht vliegt terug in de tijd, 350p
 2. Troonopvolgers, 334p
 3. Checkpoint, 329p
 4. We gaan met z’n allen naar de maan, 321p
 5. Gelukkig hebben we de chinees nog, 316p
 6. Wild West, 289p
 7. School gesloopt wij bouwen ons feestje, 275p
 8. Apresski, 260p
 9. DJ Matjes, 250p

Loopgroepen 1 en 2 met puntenscore.

 1. Ladder(s)Zat, 310p
 2. t begunt mien wear te jök’n, 296p

Bekijk ook de foto’s van de optocht op  Achterhoekfoto.nl

lijn

Vrijdagavond 20 mei 2022 vond de tweede editie van De BZN (Barchem-Zwiep-Nettelhorst) Dorpskwis plaats.  Tijdens een avondvullend programma deden 16 teams enorm hun best om de vragen en opdrachten, verdeeld over 10 categorieën, op te lossen.

Zaterdag 25 juni 2022 werd bekend dat team Barchvenne er met de eerste prijs vandoor is gegaan. Hun totaalscore was 893 punten. Dit was maar liefst 81 % van het maximum aantal te behalen punten.
De winnaars van de eerste editie, team Schoneveldsdijk, eindigde als tweede met 884 punten en op de derde plek de Zwiepse Toppers met 875 punten.

Tijdens de prijsuitreiking werd de kwisavond herbeleefd door het tonen van foto’s van de opdrachten, afgewisseld met het bespreken van enkele vragen.
De winnaars ontvingen, behalve de eer, een barbecuepakket om nog eens een leuke avond te hebben met elkaar.
De organisatie -die veel plezier heeft gehad met het bedenken van de vragen en opdrachten- blikt heel tevreden terug en denkt er over om in 2024 de derde BZN-Dorpskwis te houden.

UITSLAG DORPSKWIS…..

KWISBOEK MET ANTWOORDEN….

lijn

Eieren zoeken op de Kaleberg.

Het was alweer 3 jaar geleden, maar op 10 april, met Palmpasen was het dan eindelijk zo ver; de kinderen van de Barchschole konden weer eieren zoeken op de Kaleberg.

Ouders en leden van Contact hadden voor alle units grote stukken bos met lint afgezet en daarbinnen waren geschilderde eieren verstopt. Het was nog even spannend of het droog zou blijven, maar het zonnetje scheen gelukkig volop.

In tegenstelling tot andere jaren was het verzamelpunt bij de Barchemse Beesten. Papa of mama mochten hier op de palmpaasstok passen, zodat er nog even in het speeltuintje gespeeld kon worden. Om 11.30 uur liep de hele stoet met paashazen Sophie en Imre voorop, naar het begin van het bos. Gea Teunissen van Contact heette hier iedereen van harte welkom en legde de spelregels uit, waarna in optocht de berg beklommen werd en ieder bij het ‘eigen’ stuk bos ging staan. Toen het fluitje klonk, renden de kinderen naar voren om te proberen zoveel mogelijk eieren te vinden. Dat was nog niet zo makkelijk, er moest goed gezocht worden, de allerkleinsten kregen daarom wat hulp van de paashazen.

Er waren ook bijzondere eieren verstopt, de blije eieren. Als je die vond mocht je hem ruilen voor een heerlijke chocolade paashaas.

Van Unit 1 waren Fien en Fenna de gelukkige vinders, terwijl van Unit 2 Bricca en Mare de chocolade paashazen kregen. Maar ook de jongens lieten zich niet kennen, van Unit 3 waren het Guus en Jayden die de blije eieren hadden gevonden en van Unit 4 gingen Melanie, Lyndon, Saar en Demi met een chocolade paashaas naar huis.

Tot slot kreeg elk kind nog een chocolade paasei en met een opkomst van 130 kinderen kon er terug gekeken worden op een geslaagde ochtend met dank aan iedereen die geholpen heeft.

lijn

Zaterdag 19 maart 2022

BARCHEM SCHOON 

Ook Barchem deed dit jaar weer mee aan de landelijke opschoondag.
Was de opkomst voorgaande jaren erg matig, dit jaar waren er voldoende mannen, vrouwen en kinderen aanwezig om alle toegangswegen afvalvrij te maken.
Vooraf was het de organisatie al opgevallen dat er minder afval in de bermen lag dan de jaren ervoor.
Misschien wordt er minder weggegooid, maar mogelijk wordt er gedurende het hele jaar al door verscheidene mensen afval geraapt.   Een mooie ontwikkeling!
Toch hadden de acht volwassenen en tien kinderen in totaal acht zakken vol troep verzameld.
De deelnemers gingen dan ook met een voldaan gevoel huiswaarts.

De minimale levensduur van zwerfafval:

lijn